Bivanje u ljubavnom odnosu zahteva stalan rad na sebi, svesnost i budnost, kao i otvaranje našeg srca i pronalaženje sopstvenog izvora ljubavi

Homeopatski pristup klijentu je individualan i holistički, a simptome koje čovek ima homeopatija vidi kao prijatelje koji poručuju da sa vitalnom silom nešto nije kako treba.

Naše misli i emocije su uzrok gotovo svim našim bolesnim stanjima. Naše fizičko stanje je neodvojivo od naših ostalih nivoa, kao što su mentalno – emotivni, duhovni i duševni. Homeopatska terapija je prirodni proces uspostavljanja nove harmonije i ravnoteže na svim našim nivoima. Ona nas približava našoj suštini i podstiče nas da živimo svoju istinu, da budemo autentični i svoji. Kada u trenutnoj ljubavnoj vezi shvatimo da imamo problem, onda smo već uveliko u sopstvenoj neravnoteži, frustrirani, ljuti, tužni, povređeni i uplašeni. To je spektar emocija i stanja koja nakon dužeg vremena mogu da nam naprave problem i na fizičkom nivou.

Partnerski odnosi
Partnerski odnos je jedan od najtežih i najkompleksnijih odnosa u našem životu. Nakon prve faze zaljubljenosti i neodoljivog privlačenja na nivou “hemije”, odnos zahteva dublje emocije i naše veće angažovanje. Ono što uglavnom zaboravljamo jeste činjenica da partnerstvo služi, između ostalog, upravo za naš rast i sopstvenu evoluciju. Pošto je partner ustvari naše” ogledalo” i to ono koje povećava sve pozitivne i negativne aspekte ličnosti koje nosimo u sebi, nije ni čudo što su trajnije veze često opterećene mnogim nesuglasicama i nerazumevanjima.

Ceo naš svesni život mi ustvari prolazimo u traganju za sopstvenim isceljenjem. Isceliti se znači biti “ceo”, u harmoniji sam sa sobom na najdubljim nivoima, a to znači i sa svetom oko sebe. Što znači, samo ono što mi sami imamo i emitujemo, to dajemo drugima. Ako smo s našim partnerom u prepirkama, ljubomornim scenama, napadima posesivnosti, egoizma i isključivosti, onda treba znati da upravo mi sami imamo problem sa takvim emocijama. Bolje rečeno, naš odnos sa samim sobom nije kako treba. Trebalo bi priznati da smo očigledno agresivni i sebični ili uplašeni, slabog samopouzdanja i samopoštovanja, skloni da igramo ulogu “žrtve” u svojim odnosima. Ovo sve nam je pokazatelj naše zaglavljenosti u stanjima i emocijama koji su pratili naše odrastanje. Najčešće nismo uspeli da razvijemo dovoljno ljubavi i prihvatanja za sopstveno biće i postojanje. Kada se žalimo na svoju ljubavnu vezu tada uglavnom okrivljujemo partnera. Istina je ipak da smo mi sami privukli u naš život upravo takvog partnera da bi razrešili svoje zaglavljene emocije i štetne stavove i ubeđenja.

Svakako najčešće padamo na ispitu ljubavi koju shvatamo kao stanje i osećanje, a zaboravljamo da ljubavni odnos ustvari zahteva naše posvemašnje angažovanje. Drugačije rečeno, bivanje u ljubavnom odnosu zahteva stalan rad na sebi, svesnost i budnost, kao i otvaranje našeg srca i pronalaženje sopstvenog izvora ljubavi.

I ovde svakako važi fraza: TREBA I MOŽEMO JEDINO DA MENJAMO SEBE, A NE DRUGE!

Kako nam dakle homeopatija može pomoći kod naših problema u partnerstvu? U homeopatskoj praksi je poznato da često jedan od partnera potraži pomoć ( uglavnom to budu žene, ređe muškarci ). Kad veza uđe u ćorsokak, treba nešto preduzeti, a tu su se žene pokazale poduzetnije. Raskid ili razvod ne bi trebalo da bude prva opcija. Menjanjem partnera samo ćemo se sve više susretati sa sopstvenim problemima, tako da je rad na sebi, na svojim emocijama mnogo kreativniji i korisniji izbor.

Ukoliko dođete do svog homeopate, on će vas već kod prvog razgovora rasteretiti i zajedno sa vama sagledati vaš problem iz jedne druge perspektive. Dobro odabrani homeopatski preparat će podstaknuti vašu vitalnu silu ( životnu energiju ) da “resetuje” sve nivoe vašeg bića, a upravo sa tog mentalno-emotivnog nivoa i kreću prve promene. Počinjete da dobijate nove uvide, priliv sopstvene pročišćene energije i oslobađate se negativnih emocija s kojim odlaze i neki neadekvatni , tvrdi stavovi. Polako počinjete da uviđate šta je stvarno problem u vašoj vezi, odnosno u vama i u velikom broju slučajeva, poboljšava se komunikacija sa partnerom, lakše se razumete i tako zajedno prevazilazite zajedničke probleme. Idealno bi bilo da se i vaš partner uključi u homeopatsku terapiju, da bi mogli zajedno da pratite promene i podižete vašu vezu na jedan viši i kvalitetniji nivo.

Homeopatija će gotovo uvek pomoći da se problem reši, samo što to ne znači nužno i nastavak veze, nekada je naprosto bolje ostati sam, izaći iz trenutnog nezadovoljavajućeg odnosa i izvući lekcije iz neuspelog partnerstva. Homeopatija će i tada pomoći da iz razočarenja i tuge izađemo što pre, svesniji i bogatiji za još jedno iskustvo.

Koji se lekovi najčešće prepisuju?
Često potrebni homeopatski preparati kod ljubavnih patnji su: Aurum, Ignatia, Nat mur, Ph ac, Lach, Puls, Staph, Hyos…

Aurum: visoka očekivanja, lako se razočarava drugima, kao i samim sobom, duboka depresija sa suicidalnim težnjama, želja za molitvom ili meditacijom.

Ignatia: romantični idealista, lako se uvredi, često uzdiše, razoačaran u ljubavi, sveža tuga kod raskida veze; burni odnosi sa partnerom, optužbe, ljubomora; promenljiva raspoloženja.

Nat mur: suviše ozbiljan i odgovoran, česte pogrešne veze ili ljubav prema nedostižnim partnerima; tiha tuga i depresija, neprežaljena stara ljubav; lojalan i posvećen svom partneru.

Ph ac: stanja kolapsa usled nesrećne ljubavi, depresivan, apatičan, mentalna i emotivna iscrpljenost.

Lach: za strastvene, vrlo seksualne, temperamentne, posesivne i ljubomorne partnere koji žude za osvetom.

Puls: blaga, stidljiva osoba, potrebno joj puno podrške, sklona čestom plakanju, stalno pita partnera: “da li me voliš”?

Staph: za one koji su žrtva u svojoj vezi, trpe poniženja i maltretiranja od dominantnijeg partnera, prepuni potisnutog besa, čuvaju svoje dostojanstvo i u nemogućim uslovima, osetljivi na nepravdu i poniženja.

Hyos: govorljivi, sumnjičavi, razočarani u ljubav, seksualni egzibicionisti kojima nedostaje moralnih kočnica.

Naravno, ovo su samo neki od homeopatskih preparata. Ima ih preko 3000 dokazanih ( mogu biti biljnog, mineralnog ili životinjskog porekla ). Preparat se odabire uvek prema totalitetu simptoma, odnosno prema sveukupnoj slici i stanju jedne osobe. Klasična homeopatija uvek “glasa” za ljubav i uradiće sve za čoveka da ponovo otkrije suštinu ljudskog bića, svakog od nas, a to je LJUBAV.

Marina Mlinarić – objavljeno u časopisu “Živeti zdravije”