Problem bolnog uha kod dece je često povezan sa onim šta dete više ne može da čuje, čega mu je previše. ?
Došla mi je devojčica koja je baš napredna, talentovana i odlična u školi, sa problemom bola u ušima i to oba uha. Zanimljivo je što joj se taj bol pogoršava kada roditelji traže da bude još bolja ovde i onde, kada ju kritikuju i traže od nje uvek više, kada joj nastavnica matematike ne daje pozitivnu podršku iako ide na takmičenja, nego dodatno traži od nje i kritikuje ju ako nešto ne zna, kada u sportskim igrama njeni saigrači i drugari viču na nju i gunđaju joj ako nešto pogrešno uradi i tako dalje.
Pozadina svega jesu modeli roditelja, koji su i sami ambiciozni perfekcionisti, sami od sebe traže još više, pa to sve očekuju i od svoje kćerke. Pošto ona ima kapacitet, vidi se da “može”, što da ne pomera svoje granice, pitaju se oni !? ?
Jasno je da je devojčici svega previše i da je podsvesno razvila bol u ušima jer kako sama kaže da joj je od svih više dosta “gunđanja” i kritika! ?
Ovde pomaže homeopatski lekić i razgovor sa detetom ako je malo starije dobi, a rad sa roditeljima je obavezan.
Naša deca su uglavnom poligon za naše, roditeljske podsvesne frustracije i to je nekako “normalno” u većini porodica.
Modeli i programi koje su usvojili roditelji od svojih roditelja, završe na deci, a deca onda pod pritiskom razvijaju simptome, njihovo malo biće pati iznutra. ?
Roditelji nesvesni svog ponašanja, zračenja i projekcije koju vrše na decu, nastavljaju da pritiskaju i dalje, dete se udaljava i eto veće nesreće na pomolu. Kako deca odrastaju počinju ” da vraćaju” sve ono što su im roditelji nesvesno uradili i tu cela porodica pati i ispašta.
I zato, dragi roditelji, shvatite vrlo ozbiljno uporne simptome kod dece gde je često kontraproduktivno lečiti ih samo antibioticima i hemijom, kada uzrok i rešenje leži u njima samima, u porodičnim odnosima?‍?‍?
Niko od nas nije savršen, pa ni naša sopstvena deca to ne moraju i ne mogu biti!
Ne upoređujmo ih sa drugom decom i ne stavljajmo im naš teret na njihova nejaka leđa. Pravimo stalni balans odgovornosti i obaveza koje imaju, a koje su primerene njihovom uzrastu i puštanja da se igraju i budu deca.
I setite se da će uvek lakše da vas čuju ukoliko i vi sami poradite na svojim slabim mestima i frustracijama.
Iskrenost, svesnost, sopstvena radost prema životu, a ljubav pre svega je pravo rešenje i najbolji lek. ???